Οι σκορπιοί είναι ζώα που ανήκουν στην τάξη των αρθροπόδων. Έχουν μέγεθος 3 – 19 εκατοστά και κατοικούν σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές. Ζει μόνος του και δεν αλλάζει το μέρος του μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, σχισμές βράχων κ.α. και το βράδυ βγαίνει από την κρύπτη του για ανεύρεση τροφής. Τρέφονται με άλλα αρθρόποδα τα οποία πριν τα καταβροχθίσουν τα έχουν θανατώσει με το δηλητήριο που περιέχει το κεντρί τους.
Mesobuthus gibbosus
Ο σκορπιός που συναντάμε πιο συχνά στην Ελλάδα είναι ο Mesobuthus gibbosus ή αλλιώς ο κίτρινος σκορπιός. Το μέγεθος του είναι 8 – 8,5 cm και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των μεσαίων σκορπιών. Τρέφεται με έντομα όπως ακρίδες, γρύλλοι και άλλα σχετικά είδη. Γενικά είναι ένα πολύ επιθετικό ζώο αλλά για έναν υγιή άνθρωπο το δηλητήριο του δεν είναι επικίνδυνο, αλλά προκαλεί έντονο πόνο η τοξίνη που διοχετεύει.
Το δηλητήριο περιέχει μια νευροτοξίνη, όμοια σε τρόπο δράσης με το δηλητήριο της κόμπρας. Στον άνθρωπο και τα ζώα επιτίθονται μόνο όταν ενοχληθούν και το κέντρισμά τους σε ενήλικες δεν είναι γενικά θανατηφόρο, λόγω της μικρής ποσότητας δηλητηρίου. Πόνος, ερεθισμός γενική νάρκη είναι τα συμπτώματα από το δηλητήριο ορισμένων ειδών, ενώ σε παιδιά κάτω των πέντε ετών το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο. Σε ένα ανθρώπινο θύμα, το δηλητήριο του σκορπιού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως οίδημα στο σημείο του τσιμπήματος, σιελόρροια, ζάλη, σπασμούς. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από ένα επικίνδυνο δηλητήριο σκορπιού. Η δραστηριότητα του δηλητηρίου διαφέρει από είδος σε είδος και δεν έχει σχέση με το μέγεθος του σκορπιού. Τα πιο δηλητηριώδη είδη έχουν συνήθως χρώμα κιτρινωπό ή κιτρινοπράσινο και τα μη δηλητηριώδη καφέ, καστανό ή μαύρο.
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει σκορπιός, κάτι που το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να γίνει λόγω της ελαφριάς ενδυμασίας σας, πρέπει να βάλετε αμέσως πάγο πάνω στο σημείο. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και γι’ αυτό καλό είναι να πάρετε ένα παυσίπονο. Φυσικά θα χρειαστεί να πάτε σε νοσοκομείο για να σας χορηγήσουν κορτιζόνη. Επίσης, αν έχετε αλλεργία, θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο αντισταμινικό φάρμακο.
Το πρώτο μέτρο καταπολέμησης είναι ο περιορισμός των σημείων που χρησιμεύουν σαν καταφύγιά τους. Πέτρες που αφήνουν από κάτω κενά, σωροί τούβλων, ξύλων ή άλλων υλικών, πρέπει να απομακρύνονται.
Και δεύτερον, η εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών έξω από τα σπίτια και μέσα σε αυτά, είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο καταπολέμησης. Η εργασία λαμβάνει χώρα σε τοίχους, τρύπες, ρωγμές, σωρούς από πέτρες, ξύλα, τούβλα ή άλλα υλικά που αφήνουν κενά και γενικά σε σκοτεινά σημεία που μπορούν να χρησιμεύσουν σαν καταφύγια των σκορπιών (υπόγεια, αποθήκες, πατάρια).