Η σφήκα είναι έντομο που ανήκει στην τάξη των Υμενόπτερων και φέρουν επάνω τους κεντρί.
Έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες και είναι κυνηγοί άλλων εντομών μεταξύ αυτών και η μέλισσα. Η σφήκα σε σύγκριση με την μέλισσα επιβιώνει μετά το τσίμπημα της. Οι φωλιές τους μοιάζουν με εξάγωνα, είναι γκρι και θυμίζουν χαρτόνι. Το δηλητήριο της σφήκας, δεν είναι γενικά επικίνδυνο. Η πιο συνήθης αντίδραση στο κέντρισμα είναι πόνος, τσούξιμο, τοπικό οίδημα και φλεγμονή. Κάποια άτομα είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να εκδηλώσουν συστηματική αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο με αλλεργικό σοκ. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι ζάλη, εμετός, δύσπνοια, οίδημα, κνησμός.

Vespula vulgaris (Κοινή σφήκα)

Οι ενήλικες εργάτες έχουν μήκος 12 – 17 mm ενώ η βασίλισσα έχει μήκος 20 mm. Τα έντομα αυτά έχουν έντονους χρωματισμούς μαύρου και κίτρινου. Το περιβάλλον που το συναντάμε είναι λιβάδια, θαμνώδεις εκτάσεις, ζουν ακόμα και σε αστικές ζώνες σε κτίρια, κήπους και περιβόλια. Η αναζήτηση της τροφής του εξαρτάται από την θερμοκρασία.

Οι σφήκες δημιουργούν πολλά προβλήματα στον άνθρωπο ιδιαίτερα όταν αναπτύσσουν μεγάλο πληθυσμό κοντά σε οικιακούς χώρους, καθώς τον κεντρίζουν. Επίσης προκαλούν προβλήματα στους μελισσοκόμους επειδή επιτίθενται στις μέλισσες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κάποια είδη προκαλούν προβλήματα σε καλλιέργειες όπως το αμπέλι που τρέφονται με τους ώριμους καρπούς, υποβαθμίζοντας την ποιότητα τους.

Στους εξωτερικούς χώρους για την αντιμετώπιση των σφηκών η εταιρεία μας Splendid group πραγματοποιεί ψεκασμό είτε απευθείας στη φωλιά (αυτό συνήθως γίνεται βραδινές ώρες που είναι μαζεμένες στη φωλιά) είτε στις επιφάνειες που κάθονται δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας για μελλοντική εισβολή.

Στους εσωτερικούς χώρους και χώρους υγειονομικής σημασίας όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια όπου εφαρμόζονται οι κανόνες HACCP η εταιρεία μας χρησιμοποιεί ηλεκτρικές παγίδες ή τροφοελκυστικές παγίδες. Στις ηλεκτρικές παγίδες οι σφήκες έλκονται από την UV ακτινοβολία ενώ στις τροφοελκυστικές γεμίζονται με τροφοελκιστικό υγρό, η σφήκα μπορεί να μπει αλλά δεν μπορεί να βγει από αυτήν.