Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπενδρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριόποδων. Είναι παράσιτο επικίνδυνο και συνήθως τσιμπά το βράδυ. Την συναντάμε τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Συλλαμβάνει την λεία της εκκρίνοντας δηλητήριο. Το τσίμπημα της είναι αρκετά επώδυνο για τον ενήλικα αλλά όχι επικίνδυνο ενώ στα μικρά παιδιά είναι άκρως επικίνδυνο.

Scolopendra

Το μήκος του σώματος τους είναι μεγάλο και κυμαίνεται στα 5 – 30 cm. Είναι αρκετά ευκίνητο παράσιτο. Έχει 21 ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισάριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών. Το πρώτο ζεύγος έχει μεταμορφωθεί σε άγκιστρα τα οποία έχουν την μορφή σαγονιού και από αυτά βγάζει το δηλητήριο. Οι σαρανταποδαρούσες ζούνε κυρίως κάτω από πέτρες όπου τρέφονται με έντομα και νύμφες εντόμων τα οποία τα συλλαμβάνουν με το δηλητήριο που εκκρίνουν. Το δάγκωμα της προκαλεί επώδυνο πόνο στους ενήλικους, θάνατο σε μερικά ζώα και είναι άκρως επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά.

 

Scutigera coleoptrata (Σαρανταποδαρούσα του σπιτιού)

Το μήκος του σώματος τους είναι 25 – 35 mm. Το χρώμα τους είναι γκριζοκίτρινο με τρεις γκρίζες ταινίες κατά μήκος της ράχης τους. Έχει μέχρι 15 ζεύγη μακριά πόδια και συνδέονται με το άκαμπτο σώμα τους. Ζει μέχρι και 7 χρόνια. Θεωρείται γενικά ακίνδυνο παράσιτο για τον άνθρωπο. Τα μέρη που το συναντάμε είναι συνήθως υγρά περιβάλλοντα.

Η εταιρεία μας Splendid group πραγματοποιεί ψεκασμούς είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά ανάλογα με το σημείο της προσβολής από το παράσιτο. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι φιλικά τόσο για τον άνθρωπο και όσο και το περιβάλλον.