Το ποντίκι είναι ένα μικρό ζώο της τάξης των τρωκτικών και ανήκει στα θηλαστικά. Είναι παμφάγο και γίνεται δραστήριο μόλις πέσει το σκοτάδι λόγω της εξαιρετικής τους όρασης. Βρίσκεται σε αποθήκες, υπόγεια, φρεάτια, τούνελ, αγρούς και κήπους κατασκευάζοντας υπόγειες φωλιές προστατευμένες από τα καιρικά φαινόμενα και τους κυνηγούς. Πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς το θηλαστικό γεννά 6 -12 μικρά κάθε 22-24 μέρες. Το κάθε θηλυκό μπορεί να έχει κατά μέσο όρο 4 – 7 γέννες ετησίως. Η σεξουαλική ωριμότητα των νεογνών ποντικών ξεκινάει στις 4 εβδομάδες.
Ο αρουραίος μοιάζει με τον ποντικό αλλά ξεχωρίζει από αυτόν λόγω μεγαλύτερου μεγέθους. Ανήκει και αυτός στην τάξη των τρωκτικών και είναι θηλαστικό. Οι αρουραίοι γεννούν 4 – 7 μικρά και οι γέννες τους ετησίως κατά μέσο όρο μπορούν να φτάσουν τις 6-8.

Mus musculus (Οικιακός ποντικός)

Ο οικιακός ποντικός ανήκει στην οικογένεια των θηλαστικών. Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά του είναι τα μεγάλα στρογγυλεμένα αυτιά, το μυτερό ρύγχος, τα μακριά μουστάκια και η μακριά και σχεδόν άτριχη ουρά. Έχουν πολύ μικρό κεφάλι και σώμα. Τα ενήλικα οικιακά ποντίκια έχουν μέγεθος σώματος 7,5-10 εκατοστά και μήκος ουράς 5-10 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται στα 20-30 γραμμάρια. Το χρώμα τους είναι μαύρο ή γκρι. Τα νεογνά γεννούνται τυφλά, χωρίς τρίχωμα και αυτιά και εξαρτώνται άμεσα από τις μητέρες τους. Στις 20 μέρες έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους και μπορούν να συντηρηθούν μόνα τους. Η σεξουαλική ωριμότητα των θηλυκών ξεκινά στις 25-30 μέρες με μέσο όρο νεογνών να είναι τα 6 – 12 μικρά. Η διάρκεια ζωής των ποντικών αυτών είναι περίπου 2 χρόνια. Ζει κυρίως στα κτίρια. Όταν κατοικεί στην ύπαιθρο σκάβει στοές για να προστατευτεί από τους κυνηγούς του, τα καιρικά φαινόμενα και για να αποθηκεύσει την τροφή του. Εν αντιθέσει με τα κτίρια που δεν χρειάζεται να κρυφτεί γιατί η τροφή του είναι εύκολα διαθέσιμη παντού.
Εισέρχεται στους χώρους από μικρά ανοίγματα έως 6 χιλιοστών. Επίσης μπορεί να αναρριχηθεί στους οριζόντιους τοίχους, στα καλώδια και τις υδρορροές.

 

Microtus arvalis (Ποντικός των αγρών)

Ο ποντικός των αγρών είναι μικρός με μήκος σώματος 8-12 cm με μια κοντή ουρά. Το κεφάλι του είναι ογκώδης, τα αυτιά του μικρά, το ρύγχος πλατύ και το τρίχωμα του μαλακό, κοντό και χρώματος υπόξανθο ως καφετί. Τα πόδια του είναι μικρά με πολύ δυνατά νύχια για να μπορεί να σκάβει λαγούμια και στοές για να κρυφτεί.
Τα μέρη που συναντά κάποιος ένα τέτοιο ποντικό είναι καλλιεργούμενα χωράφια, σε χώρους πρασίνους. Οι φωλιές τους έχουν πολλές εισόδους και εξόδους και δημιουργούν διαμερίσματα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους τόσο για την φύλαξη των νεογνών όσο και για τη φύλαξη και αποθήκευση της τροφής τους η οποία είναι κυρίως τρυφεροί βλαστοί , φύλλα, ρίζες και σπόροι.
Ο ποντικός των αγρών ζει ομαδικά και η αναπαραγωγή τους ξεκινά την άνοιξη λόγω της μεγάλης διάθεσης τροφής που υπάρχει ενώ το χειμώνα η διαδικασία αναπαραγωγής σχεδόν αναστέλλεται. Θεωρείται το πιο αναπαραγωγικό θηλαστικό καθώς γεννά 4 με 8 φορές το χρόνο και τα νεογνά που γεννά είναι από 3 έως 12 δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής του είναι σχεδόν ένας χρόνος.

 

Rattus rattus (Αρουραίος της στέγης)

Το χαρακτηριστικό αυτού του ποντικού είναι το μέγεθος της ουράς (17 – 24cm) του το οποίο είναι μεγαλύτερο από το σώμα (16 – 22cm). Οι αρουραίοι της στέγης είναι κυρίως καφέ και μαύροι με ανοιχτό γκρι ή λευκό στην περιοχή της κοιλιάς τους. Έχει μεγάλα μάτια και αυτιά και το ρύγχος είναι μυτερό. Το τρίχωμα του είναι απαλό και καλύπτει μόνο το σώμα του.
Είναι μικρότεροι από τους νορβηγικούς αρουραίους και πιο λεπτοί. Εισέρχονται στη στέγη σας από οπές διαμέτρου 1,5 cm. Επειδή προτιμούν τις ψηλές τοποθεσίες, συνήθως φτάνουν την οροφή σας από καλώδια ρεύματος ή και δέντρα και δημιουργούν φωλιές.
Είναι παμφάγο, τρέφεται με σπόρους σε καλλιέργειες σιτηρών, φρούτα, βλαστούς και φύλλα φυτών και με πολλά ασπόνδυλα και σπονδυλωτά ζώα. Συνήθως βγαίνει για τροφή μετά τη δύση του ηλίου. Επειδή έχει καθημερινή ανάγκη για νερό, προτιμά υδαρείς ή χυμώδεις τροφές. Γεννά 3 ως 5 μικρά ανά έτος τα οποία σε ηλικία 45 – 50 ημερών μπορούν να αναπαραχθούν και ζούνε μέχρι 2 χρόνια.

 

Rattus Norvegicus (Νορβηγικός αρουραίος)

Ο αρουραίος αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος και φέρνει συχνά το χαρακτηριστικό αρουραίος των υπονόμων γιατί συχνάζει συχνά στο αποχετευτικό δίκτυο. Το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 52εκ, με την ουρά τους να είναι 24εκ. Το βάρος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 500 γραμμάρια. Οι νορβηγικοί αρουραίοι έχουν χρώμα καφέ ως γκρι. Αυτά τα τρωκτικά έχουν πυκνό τρίχωμα. Τα αυτιά και η ουρά είναι καλυμμένα με λέπια, με την ουρά να είναι κοντύτερη του σώματος και κατά την κίνηση της ακουμπά στο έδαφος. Η όραση του δεν είναι πολύ καλή, όμως οι υπόλοιπες αισθήσεις είναι πολύ αναπτυγμένες.
Ο μέσος όρος σε μια γέννα θηλυκού είναι 6 – 12.Μπορούν να κάνουν μέσα σ’ ένα χρόνο από 3 εως 12 γέννες. Τα νεογέννητα είναι εξαρτώμενα από την μητέρα τους σε τροφή για περίπου 3 εβδομάδες και μετά τρέφονται με στερεή τροφή. Ο χρόνος ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 3 – 4 χρόνια.
Οι φωλιές του συχνά βρίσκονται σε σωρούς από σκουπίδια και εμπορεύματα, που έχουν αποθηκευτεί πάνω από μήνα χωρίς να μετακινηθούν. Στις κατοικημένες περιοχές ζουν εξωτερικά σε αυλές, γκαράζ, πέτρες και σε υπόνομους. Σκάβουν στο έδαφος με τα μπροστά πόδια και πετούνε το χώμα με τα πίσω, μπορούν επίσης να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν περίφημα.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για την ανθρώπινη υγεία όπως η πανώλη, η λεπτοσπείρωση, η φυματίωση, η χολέρα, ο τύφος κ.α. . Οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται στον άνθρωπο είτε από δάγκωμα, είτε από μολυσμένη τροφή από τα ούρα και τα περιττώματα τους, είτε μέσω των τσιμπημάτων των παρασίτων τους (κοριοί, ψύλλοι, τσιμπούρια) που μεταφέρουν. Εκτός όμως από τα υγειονομικής σημασίας προβλήματα, προκαλούν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως φωτιές και βραχυκυκλώματα λόγω καταστροφών των καλωδίων.

• Η πανώλη ή πανούκλα είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (παστερέλλα του Υερσέν). Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και συνεχίζει να είναι μία από τις 5 σοβαρότερες μεταδιδόμενες ασθένειες.
Μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από τσιμπήματα των ψύλλων που παρασιτούν στους αρουραίους και είναι φορείς της νόσου. Επίσης μεταδίδεται και με απευθείας επαφή με κάποιο μολυσμένο ζώο. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να γίνει μόνο με αναπνευστικά σταγονίδια. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ρίγη, κεφαλαλγία, κακουχία, βαριά γενική κατάσταση, λευκοκυττάρωση.
Εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κύριες κλινικές μορφές: Τοπική λεμφαδενίτιδα (βουβωνική πανώλη), Σηψαιμία χωρίς εμφανή λεμφαδενίτιδα (σηψαιμική πανώλη), Πνευμονική πανώλη, Φαρυγγίτιδα και τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

• Η λεπτοσπείρωση είναι μια μικροβιακή λοίμωξη η οποία προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Είναι επίσης γνωστή και ως νόσος των ποντικών, νόσος των βάλτων ή νόσος των αγρών. Μεταδίδεται στον άνθρωπο είτε μέσω της επαφής με μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά), είτε μέσω τροφίμων, νερού ή χώματος που έχουν μολυνθεί από τα ούρα κάποιου αρρώστου ζώου. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ρίγη, κεφαλαλγία, μυαλγίες, και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

• Η χολέρα είναι λοίμωξη του λεπτού εντέρου η οποία προκαλείται από το βακτηρίου Vibrio cholerae (Δονάκιο της χολέρας). Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των κοπράνων εντόμων και ζώων που μπορεί να έχουν εναποθέσει σε τροφές, επιφάνειες ή στο νερό. Τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονες διάρροιες, εμετοί διαυγούς υγρού.

1. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Για τον έλεγχο παρουσίας τρωκτικών στο χώρο σας η εταιρεία μας Splendid group διαθέτει ειδικό μηχάνημα θερμικής απεικόνισης ή ακολουθεί τα ίχνη που αφήνουν τα τρωκτικά πίσω τους. Η επιθεώρηση θα μας δώσει μια εικόνα για τον πληθυσμό που υπάρχει για να σχεδιαστεί το καλύτερο ολοκληρωμένο σύστημα καταπολέμησης.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΣΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Ο καθαρισμός του χώρου που υπάρχουν τα τρωκτικά είναι ο βασικότερος παράγοντας για την καταπολέμηση τους. Η εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει και αυτή την εργασία για εσάς σε συνεννόηση με τους τεχνικούς της. Ο καθαρισμός του χώρου θα δυσκολέψει την εύρεση τροφής στους ποντικούς που ως συνέπεια θα έχει τη μείωση τους.

3. ΜΟΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί της εταιρείας μας συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες του χώρου να σφραγίσουν τις τρύπες και τις ρωγμές που είναι τα σημεία εισόδου τους. Αυτός είναι ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας για την μείωση του πληθυσμού.

4. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Αφού έχουμε εκτελέσει όλα τα παραπάνω για την μείωση του πληθυσμού οι τεχνικοί της εταιρείας μας σε συνδυασμό με τον επιστήμονα γεωπόνο σχεδιάζουν το ολοκληρωμένο σύστημα καταπολέμησης του τρωκτικού που βρίσκεται στο χώρο σας.
Τοποθετούνται δολωματικοί σταθμοί οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από πλαστικό ή αλουμίνιο, ανοίγουν μόνο με το ειδικό κλειδί στις εισόδους, τους εξόδους και στους χώρους που έχει παρατηρηθεί κινητικότητα. Στους δολωματικούς σταθμούς τοποθετούμαι ειδικό δόλωμα. Ο τρόπος κατασκευής των σταθμών προστατεύει τα ζώα από την κατανάλωση του δολώματος, καθώς επίσης και το ίδιο από τις καιρικές συνθήκες κάνοντας το να έχει διάρκεια δράσης. Οι τεχνικοί της εταιρείας μας καταγράφουν την τοποθέτηση των σταθμών στην κάτοψη του κτιρίου σας.

Σε περιπτώσεις όμως που οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα συστήματα HACCP και ISO 22000 η εταιρεία μας χρησιμοποιεί παγίδες πολλαπλών συλλήψεων. Στο εσωτερικό των παγίδων τοποθετείται κολλητική επιφάνεια με προσελκυστικό. Όταν το τρωκτικό εισέλθει στην παγίδα αυτή δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής.
Τα δολώματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας Splendid group είναι σκευάσματα δεύτερη γενιάς που σημαίνει ότι χρειάζεται να καταναλωθεί μόνο ένα γεύμα από το τρωκτικό για να επέλθει έπειτα από λίγες μέρες ο θάνατος του. Το ποντίκι καταλήγει μετά από 3-7 ημέρες αφού το αίμα του δεν μπορεί να πήξει πια, ενώ λόγω των συστατικών του τρωκτικοκτόνου το ποντίκι συρρικνώνεται και αφυδατώνεται χωρίς να αφήνει δυσάρεστες οσμές στο χώρο.
Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε περίπτωση εκ παραδρομής κατάποσης κάποιου δολώματος, χορηγείται σαν αντίδοτο σκεύασμα βιταμίνης Κ1 (Κονάκιο ή φυτομεναδιόνη). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 7793777 που είναι το Kέντρο Δηλητηριάσεων.