Οι μύγες είναι έντομα και κατηγοριοποιούνται στην τάξη των δίπτερων. Είναι ολομετάβολο έντομο και ο βιολογικός του κύκλος αποτελείται από αυγό, προνύμφη, νύμφη και τέλος το ενήλικο έντομο. Αναπαράγονται ταχύτατα και κάθε μύγα μπορεί να γεννήσει ως και 500 αυγά στη διάρκεια ζωής της. Οι μύγες δραστηριοποιούνται την ημέρα και με το φως του ηλίου. Ανάλογα με το είδος τους τρέφονται από χυμούς φρούτων, ακαθαρσίες, αίμα κ.α.. Το προσδόκιμο ζωής τους ποικίλει ανάλογα με το είδος, τη θερμοκρασία της περιοχής, τη διαθέσιμη τροφή αλλά κατά μέσω όρο ζουν 6 – 8 εβδομάδες.

Musca domestica (Οικιακή μύγα)

Οι ενήλικες οικιακές μύγες έχουν μέγεθος περίπου 4 – 7,5 mm με τις θηλυκές να είναι μεγαλύτερες από τις αρσενικές. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό γκρι ως γκρι – μαύρο ενώ μερικές φορές έχουν σκούρες γραμμές στην πλάτη τους. Οι ενήλικες οικιακές μύγες προσελκύονται από την οργανική ύλη που έχει αποσυντεθεί και πετούν εκεί για να γεννήσουν τα αυγά τους. Αναπαράγονται ταχύτατα καθώς οι προνύμφες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα σε ενήλικα έντομα έτοιμα να αναπαραχθούν. Η διάρκεια ζωής της, υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, είναι 15 – 31 ημέρες. Κάθε μύγα γεννά 100 – 150 αυγά. Οι μύγες αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στο οικιακό περιβάλλον και είναι δραστήριες με το φως της ημέρας.

 

Drosophila (Μικρή μύγα ή μύγα των φρούτων ή μύγα του ξιδιού ή μύγα του μούστου)

Είναι μυγάκι με μήκος περίπου 3 – 4 mm το θηλυκό και περίπου 2,5 mm το αρσενικό. Το χαρακτηριστικό αυτού του εντόμου είναι οι κόκκινοι οφθαλμοί. Το κεφάλι και ο θώρακας έχουν μαύρο χρώμα ενώ η κοιλιά καστανοκίτρινη με μαύρους δακτυλίους. Ο κύκλος ζωής τους σε θερμοκρασία 29oC είναι περίπου 30 ημέρες. Το θηλυκό γεννά 400 – 500 αυγά σε φρούτα, λαχανικά και οργανικές ύλες που βρίσκονται στο στάδιο της αποσύνθεσης. Οι χώροι που δραστηριοποιείται το έντομο αυτό είναι τα εστιατόρια και τα οπωροπωλεία που υπάρχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών.

Οι μύγες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγειονομικής σημασίας. Μπορούν να μεταδώσουν πάρα πολλές ασθένειες ανάλογα με το είδος τους όπως πολιομυελίτιδα, χολέρα, λέπρα, δυσεντερία, άνθρακα, σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό. Οι μύγες που δαγκώνουν μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα οικόσιτα ζώα και αποτελούν επίσης φορείς ασθενειών. Επιπλέον, επειδή τρέφονται με αίμα μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και υπερευαισθησία.

1. ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Στους εξωτερικούς χώρους εφαρμόζεται ψεκασμός κάλυψης με το κατάλληλο σκεύασμα τους καλοκαιρινούς μήνες στις εστίες ανάπτυξης τους όπως συσσωρευμένα σκουπίδια και εξωτερικές επιφάνειες όπου αναζητούν την τροφή τους ή παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτα.
Στους εσωτερικούς χώρους όπως εστιατόρια, οικιακοί χώροι γίνεται επάλειψη του σκευάσματος στους τοίχους ή ψεκασμός. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά είναι μη τοξικά για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια και το περιβάλλον. Είναι άοσμα, δεν λεκιάζουν και δεν προκαλούν διαβρώσεις στις επιφάνειες.

2. ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΑΣ

Οι παγίδες αυτές προσελκύουν τα έντομα μέσω εκπομπής ακτινοβολίας UV και περιέχουν κολλώδη επιφάνεια για να προσκολλώνται επάνω. Οι παγίδες αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται στους επαγγελματικούς χώρους παρασκευής τροφίμων.