Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες αποτελούν την τάξη Υμενόπτερων. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 είδη μυρμηγκιών σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν αντικείμενο συνεχής μελέτης για εντομολόγους και επιστήμονες. Το μέγεθος των αποικιών τους ποικίλει. Στις μεγάλες αποικίες τα μυρμήγκια χωρίζονται σε τάξεις, όπως στρατιώτες, εργάτες και γόνιμα θηλυκά που ονομάζονται βασίλισσες. Δρουν πάντα ομαδικά και επικοινωνούν για το κοινό όφελος της αποικίας τους. Ο βιολογικός τους κύκλος αποτελείται από 4 στάδια τα οποία είναι αυγό, προνύμφη, νύμφη και τέλειο ενήλικο. Ζουν περίπου 2 μήνες και γεννούν 200 – 400 αυγά. Είναι από τα πιο δυνατά έντομα καθώς μπορούν να κουβαλήσουν πολλαπλάσιο του βάρος τους.

Monomorium Pharaonis (Μυρμήγκια Φαραώ)

Το μικροσκοπικό αυτό μυρμήγκι συχνάζει κυρίως στις κουζίνες των σπιτιών αλλά και σε χώρους των νοσοκομείων. Είναι μικρού μεγέθους περίπου 2 mm με την βασίλισσα τους να φτάνει τα 6 mm, κίτρινα και σχεδόν διαφανή μυρμήγκια. Ο πολλαπλασιασμός σμήνους μπορεί να λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Στους χώρους των νοσοκομείων, έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταφέρει Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, και Clostridium, όταν έχει πρόσβαση στα λερωμένα σεντόνια και μολυσμένους επιδέσμους.

 

Lasius Niger (Μαύρο μυρμήγκι)

Αποτελεί το πιο κοινό είδος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το μυρμήγκι αυτό έχει μέγεθος 3 – 5 mm, με την βασίλισσα του να φτάνει τα 15 mm. Το χρώμα του είναι μαύρο, με πολλές μικρές τρίχες και χαρακτηριστικό στρογγυλό στίγμα στο επίνωτο. Στη βασίλισσα, τα πόδια και οι κεραίες είναι καστανόμαυρα. Είναι πάρα πολύ εργατικά και δυνατά έντομα αφού μπορούν να σηκώσουν έως και 25 φορές το βάρος τους. Μπορούμε να τα συναντήσουμε παντού, ακόμη και στους καθαρότερους χώρους, όπου μπαίνουν για αναζήτηση τροφής. Φτιάχνουν μεγάλες φωλιές κάτω από πέτρες ή ξύλα. Τρέφονται κυρίως με τις μελιτώδεις εκκρίσεις από αφίδες και κοκκοειδή.
Συχνά τα μαύρα μυρμήγκια φροντίζουν και προστατεύουν τις αφίδες, προκειμένου να τραφούν.

 

Camponotus pennsylvanicus (Ξυλοφάγα μυρμήγκια)

Έχουν την ίδια μορφολογία και βιολογία με τα κοινά μυρμήγκια παρά το γεγονός ότι ονομάζονται και ξυλοφάγα. Έχουν μήκος 4 mm με τις βασίλισσες να φτάνουν τα 14 mm.
Τρέφονται κυρίως με μελιτώδεις και άλλες εκκρίσεις φυτών, χυμούς και απομεινάρια εντόμων.
Δεν τρέφονται με ξύλο. Μέσα στο σπίτι προσελκύονται από γλυκές ουσίες, λίπη και κρέας.
Δημιουργούν φωλιές στην ύπαιθρο σε πεσμένα δέντρα, κάτω από πέτρες. Εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και οι αποικίες τους μπορούν να ζήσουν 3 – 6 χρόνια. Έχει παρατηρηθεί είσοδός τους από τα καλώδια του τηλεφώνου ή του ρεύματος καθώς και από κλαδιά δέντρων που βρίσκονται σε επαφή με τη σκεπή του σπιτιού.

Η παρουσία των μυρμηγκιών στο χώρο μας είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Κανείς δεν θα ήθελε να συνυπάρχει με μυρμήγκια στο σπίτι του ή στο δωμάτιο ξενοδοχείου ή σε ένα εστιατόριο. Όπως επίσης και στους χώρους των νοσοκομείων, όπου έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταφέρει Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, και Clostridium, όταν έχει πρόσβαση στα λερωμένα σεντόνια και μολυσμένους επιδέσμους. Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια από την άλλη πλευρά δεν προσβάλλουν συχνά ξύλινες κατασκευές αλλά αν υπάρξει τέτοια προσβολή είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση τους.

Η εταιρεία μας Splendid group μέσω των ειδικών μηχανημάτων απεικόνισης εντοπίζει τις φωλιές των μυρμηγκιών και εφαρμόζει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης. Οι μέθοδοι αυτοί περιλαμβάνουν δολώματα, εντομοκτόνα, ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους. Όλα τα σκευάσματα είναι μη τοξικά, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες σε επιφάνειες και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.