Στην Ελλάδα τα ξυλοφάγα έντομα ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα ξυλοφάγα σκαθάρια και τους τερμίτες. Είναι ζωικοί μικροοργανισμοί που τρέφονται με ξύλο και γενικά όπου υπάρχει κυτταρίνη. Στα περισσότερα ξυλοφάγα έντομα ο βιολογικός τους κύκλος αποτελείται από τέσσερα στάδια, αυγό, προνύμφη, νύμφη και τέλειο έντομο. Μία προνύμφη μπορεί να ζήσει μέσα στο ξύλο από 1 έως 5 χρόνια ανοίγοντας οπές και στοές μέσα σε αυτό και προκαλεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ύπαρξης προσβολής από ξυλοφάγα έντομα είναι η σκόνη, οι οπές και τα σχισίματα που δημιουργούνται επάνω στις ξύλινες επιφάνειες. Υπάρχουν είδη ξυλοφάγων που τρέφονται μόνο με το ξύλο σε εξωτερικούς χώρους όπως δάση και αυτά που τρέφονται με το ξύλο των κατοικημένων περιοχών.

Anobium punctatum (Σαράκι των επίπλων)

Είναι το πιο διαδεδομένο σαράκι στην Ελλάδα και ανήκει στα ξυλοφάγα κολεόπτερα. Το σαράκι αυτό τρέφεται με ξύλο που βρίσκεται σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία και χαμηλό φωτισμό. Μετακινείται πολύ εύκολα από σπίτι σε σπίτι με τις μεταφορές επίπλων ή πετώντας.
Το τέλειο σαράκι έχει κυλινδρικό σχήμα χρώματος καστανό και έχει μήκος 3 – 6 mm. Η προνύμφη τους έχει μήκος 6 – 7 mm και μοιάζει με λευκό σκουλήκι. Καθώς η προνύμφη τρέφεται με το ξύλο και μεγαλώνει σε μήκος και πλάτος η διάμετρος του τούνελ που ανοίγει στο ξύλο αυξάνεται. Το ενήλικο γονιμοποιημένο θηλυκό γεννά 20 – 60 αυγά στις επιφάνειες του ξύλου ανοίγοντας μικρές οπές με τον ωοθετήρα και με την έκκριση κολλώδους ουσίας τα στερεώνει επάνω.
Χαρακτηριστικό του προσβεβλημένου ξύλου από τις προνύμφες είναι οι μικρές οπές από τις οποίες βγαίνει το πριονίδι με αμμώδη υφή. Το παραγόμενο από την διατροφή των εντόμων πριονίδι αποτελείται από τεμαχίδια άπεπτου ξύλου και περιττώματα του εντόμου.

 

Hylotrupes bajulus (Σαράκι Μακρόκερος του ξύλου)

Το σαράκι αυτό ανήκει στην οικογένεια Cerambycidae των κολεοπτέρων εντόμων. Προτιμά μαλακή ξυλεία από αειθαλή δένδρα όπως πεύκο και έλατο. Προσβάλει ξύλα των οποίων η υγρασία είναι χαμηλή.
Το μήκος του σώματος των αρσενικών ενήλικων εντόμων είναι 6 mm ενώ των θηλυκών 10mm και έχουν σώμα γκρίζο – μαύρο έως καστανόμαυρο με δύο μεγάλες κηλίδες επάνω στο θώρακα τους. Έχουν μικρό κεφάλι με πολύ μακριές κεραίες. Η προνύμφη είναι χρώματος λευκού.

 

Lyctus brunneus (Σαράκι Λύκτος του ξύλου)

Μαζί με το σαράκι των επίπλων είναι από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα. Προσβάλει άρρωστα, νεκρά δένδρα και προτιμά το σκληρό ξύλο των φυλλοβόλων. Επίσης προσβάλει και ξύλα που προέρχονται από το εξωτερικό όπως το μπαμπού κυρίως όταν έχουν υψηλή υγρασία.
Το τέλειο ενήλικο έντομο έχει μήκος 3 – 7 mm και το χρώμα του είναι καφετί με καστανοκόκκινα έλυτρα. Τα θηλυκά ενήλικα γονιμοποιημένα έντομα εναποθέτουν τα αυγά στα αγγεία και τους πόρους του ξύλου.
Χαρακτηριστικό της προσβολής από το σαράκι είναι η λεπτή κίτρινη σκόνη (πριονίδι) έξω από οπές στο ξύλου και η εμφάνιση των τέλειων εντόμων τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Bostrychus capucinus (Σαράκι Βόστρυχος της σκόνης)

Το σαράκι αυτό προκαλεί τεράστιες ζημιές στο κατασκευασμένο ξύλο των σπιτιών.
Αποτελεί ξυλοφάγο έντομο μεγάλης οικονομικής σημασίας και το συναντάμε συχνά στα πατώματα των σπιτιών.
Το τέλειο ενήλικο έντομο έχει μήκος 8 – 14 mm και είναι χρώματος μαύρου με κόκκινα έλυτρα. Η προνύμφη είναι και αυτή λευκού χρώματος και μοιάζει με σκουλήκι. Τα θηλυκά τέλεια έντομα είναι δυνατόν να ορύξουν στοά ώστε να εναποθέσουν τα αυγά τους και ταυτόχρονα να τραφούν με το ξύλο.

 

Xestobium rufovillosum (Το ρολόι του θανάτου)

Η ονομασία το ρολόι του θανάτου προέρχεται από τον ήχο των δύο φύλων κατά την περίοδο της σύζευξης. Αυτή η διαδικασία γίνεται από τα σαράκια ώστε να γίνει αντιληπτή η παρουσία τους από το άλλο φύλο και να συνευρεθούν ώστε να ζευγαρώσουν. Όταν ακούμε χτύπους μέσα από τα ξύλα σε ένα σπίτι σημαίνει πως το σαράκι έχει ήδη ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο.
Το ενήλικο έντομο έχει μήκος 5 – 7mm χρώματος γκριζοκόκκινο και φέρουν γκριζοκίτρινες τρίχες στο σώμα τους. Η προνύμφη είναι ωχροκίτρινες με μαύρες γνάθους και έχουν μήκος 8 – 12 mm.
Η δραστηριότητα αυτού του εντόμου επηρεάζεται απόλυτα από την θερμοκρασία. Παρόλο που τα φτερά του είναι λειτουργικά πετά σπάνια. Οι προνύμφες προτιμούν το ξύλο που έχει ήδη προσβληθεί από ξυλοφάγους μύκητες. Προσβάλει την ακατέργαστη ξυλεία, τα έπιπλα, τις στέγες, τα πατώματα των σπιτιών κ.α.

Τα ξυλοφάγα έντομα είναι αποδομητές οργανικής ύλης. Η φύση τα έφτιαξε ώστε να καταναλώνουν το άρρωστο και νεκρό ξύλο που βρίσκεται στα δάση. Τα συγκεκριμένα ξυλοφάγα σαράκια όμως σε οικιακές συνθήκες είναι το ίδιο καταστρεπτικά νομίζοντας πως το ξύλο που βρίσκεται στα πατώματα, στις πόρτες και στην σκεπή του σπιτιού μας είναι ξύλο νεκρό και ιδανική τροφή για αυτά. Τα ξυλοφάγα έντομα κατοικιών λοιπόν προσάρμοσαν τον βιολογικό τους κύκλο μετακινούμενα μέσα στα σπίτια.

Η εταιρείας μας Splendid group έχει ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης θερμικής απεικόνισης που μας επιτρέπει να βρούμε τα σημεία προσβολής των ξυλοφάγων εντόμων. Έπειτα η εξόντωση τους γίνεται με την χρήση ειδικού τζελ το οποίο είναι άοσμο και μη τοξικό και δεν προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον.
Με ειδικό «πιστόλι» τοποθετείται το τζελ εσωτερικά τον τρυπών των ξύλινων επιφανειών που έχουν προσβληθεί. Το τζελ δεν προκαλεί διαβρώσεις στο ξύλο και μετά την εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βερνίκι.