Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων του τρέφονται με το αίμα των ανθρώπων την νύχτα. Είναι έντομο με εξαιρετική ικανότητα να ταξιδεύει για να βρει την τροφή του. Υπάρχουν περίπου 90 είδη κοριών παγκοσμίως αλλά ο κυριότερος για τον άνθρωπο είναι ο Cimex lecturarius. Τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να είναι αόρατες σε μικρές περιοχές κοκκινίλες ως προεξέχουσες φυσαλίδες. Τα τσιμπήματα τους μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων.

Cimex lecturarius – Κοριός του ανθρώπου

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν σχήμα ωοειδές πεπλατυσμένο μεγέθους 5 – 7 mm και το χρώμα τους είναι ανοιχτό καφέ έως κοκκινωπό – καφέ. Ο κοριός μετά το γεύμα αίματος φαίνεται με ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Είναι παράσιτα από ημιτελή μεταμόρφωση και ο βιολογικός κύκλος αποτελείται από αυγό, νύμφη και ακμαίο. Τα θηλυκά μπορούν να κάνουν 3 – 5 αυγά την ημέρα και 200 – 500 κατά την διάρκεια της ζωής τους. Η διάρκεια της ζωής τους μπορεί να είναι μερικές εβδομάδες έως και 1 χρόνο. Ο χρόνος ανάπτυξης του κοριού από το στάδιο του αυγού σε ενήλικο είναι περίπου 21 ημέρες με κατάλληλες θερμοκρασίες. Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 14oC τα αυγά δεν εκκολάπτονται. Οι κοριοί δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα και συνήθως δαγκώνουν τους ανθρώπους ενώ κοιμούνται. Τρέφονται τρυπώντας το δέρμα και τραβώντας αίμα μέσω ενός επιμήκους ράμφους.
Επίσης μπορούν να παραμείνουν αδρανή χωρίς τροφή στα κρησφύγετα τους για αρκετούς μήνες.
Οι μαύρες κηλίδες που αφήνουν πίσω τους μετά την απομύζηση στις ραφές των στρωμάτων, στους τοίχους είναι σημάδια παρουσίας κοριών στον χώρο σας. Ένα άλλο σημάδι παρουσίας τους είναι η οσμή που ελκύουν και είναι ιδιαίτερα αισθητό σε κλειστούς χώρους.

Αν και οι κοριοί μπορούν να μολυνθούν με τουλάχιστον 28 ανθρώπινα παθογόνα, καμία μελέτη δεν έχει βρει ότι τα έντομα είναι ικανά να μεταδώσουν κάποιο από αυτά στον άνθρωπο.
Οι έρευνες για πιθανή μετάδοση HIV, MRSA, ηπατίτιδας Β, ηπατίτιδας C και ηπατίτιδας Ε δεν έχουν δείξει ότι οι κοριοί μπορούν να μεταδώσουν αυτές τις ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι αρβοϊοί μπορεί να είναι μεταδοτικοί. Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά δερματικών εκδηλώσεων από μη ορατές επιπτώσεις έως εμφανείς φουσκάλες. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιδράσεις και αλλεργικά συμπτώματα.

Οι κοριοί αποτελούν ένα αρκετά ενοχλητικό παράσιτο για τους ανθρώπους. Η αντιμετώπιση με οικιακά παρασιτοκτόνα σε σπρέι συχνά δεν μπορούν να τα εξαλείψουν λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει στα φάρμακα αυτά. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Splendid group διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για την αντιμετώπιση του παρασίτου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η εταιρείας μας είναι οικολογική και πραγματοποιούνται πάντα με την μεγαλύτερη ασφάλεια για την οικογένεια και τα κατοικίδια σας.