Το Dermanyssus gallinae γνωστό και ως κόκκινο άκαρι είναι παράσιτο που μυζεί αίμα από τα πουλερικά. Είναι φορείς πολλών και σοβαρών ασθενειών. Έχει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών συμπεριλαμβανομένων άγριων πτηνών, θηλαστικών ακόμα και ανθρώπων. Κυρίως επιτίθεται την νύχτα στον ξενιστή του, αλλά περιστασιακά τρέφεται και κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος περίπου 1mm με μακριά πόδια και λευκό ή γκριζωπό σώμα που γίνεται κόκκινο – καφέ καθώς τρέφεται με αίμα. Το άκαρι εξελίσσεται μέσα από 5 στάδια ζωής, αυγό, προνύμφη, 2 νυμφικά στάδια, ενήλικο και υπό ευνοϊκές συνθήκες ο βιολογικός του κύκλος ολοκληρώνεται σε 7 ημέρες.

Dermanyssus gallinae (Κόκκινο άκαρι)

 

Τα ακάρεα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των πτηνών έμμεσα, καθώς αυτά μπορεί να χρησιμεύσουν ως φορείς ασθενειών όπως η σαλμονέλωση, γρίπη, σπειροχαίτωση και Erysipelothrix rhusiopathiae. Ως ξενιστής του Dermansyssus gallinae μπορεί να είναι και ο άνθρωπος καθώς και μερικά είδη θηλαστικών, προκαλώντας μερικές φορές δερματίτιδα και αλλοιώσεις του δέρματος, αλλά σημειώνεται ότι είναι ανίκανοι διαβίωσης και αναπαραγωγής στο άνθρωπο.

Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών, η εταιρεία μας Splendid group απομακρύνει και καθαρίζει από το χώρο σας τις φωλιές των πτηνών. Στη συνέχεια εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς στο χώρο με ειδικά σκευάσματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων.