Οι κατσαρίδες είναι έντομα και αποτελούν μία τάξη που ονομάζεται Βλαττοειδή. Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 είδη κατσαρίδων. Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως 5 είδη κατσαρίδας. Οι κατσαρίδες είναι έντομα ημιμετάβολα (ατελή μεταμόρφωση) και ο βιολογικός τους κύκλος αποτελείται από αυγό, νύμφη και το τέλειο έντομο. Το χρώμα τους ποικίλει από ωχρό καστανό μέχρι μαύρο, με ή χωρίς στίγματα. Κάποια είδη έχουν την ικανότητα να πετούν αλλά γενικά θεωρούνται βαδιστικό είδος. Τα στοματικά μόρια τους είναι μυζητικού τύπου. Θεωρούνται παμφάγες αφού ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες από ευρύ φάσμα οργανικών ουσιών με ιδιαίτερη προτίμηση στις τροφές που περιέχουν ζάχαρη και άμυλο. Σαν μέρη προστασίας συνήθως χρησιμοποιούν σκοτεινά και υγρά μέρη. Είναι νυκτόβια έντομα, αλλά όταν οι πληθυσμοί τους είναι πολύ μεγάλοι περιφέρονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Blattella germanica (Γερμανική κατσαρίδα)

Είναι ένα είδος μικρής κατσαρίδας με μήκος περίπου 10 – 15 mm, χρώματος καστανόξανθου με δύο περίπου παράλληλες ραβδώσεις στο πρόνωτο. Η διαφορά των αρσενικών από τα θηλυκά είναι ότι φέρουν πτερύγια και έχουν στενόμακρο σώμα. Ο ωόσακος δημιουργείται 2 με 4 μέρες μετά την σύζευξη τους και τα αυγά που περιέχει είναι περίπου 30 – 40. Η ενηλικίωση τους επέρχεται στις 6 εβδομάδες. Η διάρκεια ζωής των αρσενικών ενηλίκων είναι περίπου 120 – 130 ημέρες ενώ των θηλυκών 150 – 160. Η προτίμηση τους σε ζέστη (20 – 27oC και υγρό περιβάλλον, προκαλεί την παρουσία τους σε κουζίνες, τουαλέτες, αποθήκες με τρόφιμα κ.α.

 

Periplaneta americana (Αμερικάνικη κατσαρίδα)

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος κατσαρίδα στην χώρα μας με μέγεθος 30 – 54 mm. Το χρώμα του σώματος της είναι καστανοκόκκινο με ανοιχτοκάστανη ή κίτρινη ταινία γύρω από το πρόνωτο. Τα αρσενικά δείχνουν μεγαλύτερα από τα θηλυκά καθώς οι πτέρυγες τους εξέχουν αρκετά χιλιοστά από το άκρο της κοιλιάς. Επίσης μπορούν να πετούν άνετα αλλά σε μικρές αποστάσεις. Τα θηλυκά παράγουν τον ωόσακο που προεξέχει από την κοιλιά τους και περιέχει 16 – 20 αυγά. Γεννάνε όλο το έτος 8 – 10 φορές και σε περιπτώσεις απουσίας αρσενικών παρατηρείται παρθενογένεση. Η διάρκεια ζωής των αρσενικών ενηλίκων είναι 120 – 705 ημέρες και των θηλυκών 125 – 362 ημέρες. Οι θερμοκρασίες που προτιμά είναι γύρω στους 29oC με αρκετά υψηλή υγρασία. Οι χώροι που συνήθως την συναντάμε είναι τα καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια , και γενικά χώροι με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

 

Blatta orientalis (Ανατολική κατσαρίδα)

Έχει ωοειδές μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα και το μήκος της κυμαίνεται από 25 – 30 mm. Οι κατσαρίδες αυτές δεν έχουν την ικανότητα του πετάγματος. Οι πτέρυγες του αρσενικού σκεπάζουν την κοιλιά ενώ στο θηλυκό υπάρχουν μικρές πρόσθιες πτέρυγες και καθόλου οπίσθιες. Κατά μέσο όρο ζούνε περίπου 4 – 5 μήνες. Οι θερμοκρασίες που προτιμά είναι 20 – 29oC για αυτό και την συναντάμε σε φρεάτια, υπονόμους κ.α..

Εκτός από αντιαισθητικό για τον άνθρωπο θέαμα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι κατσαρίδες είναι φορείς πολλών παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων αλλά σχετίζονται και με την μεταφορά ιώσεων με σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Μερικά από τα βακτήρια που έχουν βρεθεί στις μολυσμένες κατσαρίδες είναι της λέπρας, δυσεντερίας, πανώλης, γαστρεντερίτιδας, διάρροιας κ.α. Διάφοροι ιοί που μπορούν να μεταδοθούν επίσης από τις κατσαρίδες είναι η ηπατίτιδα και η πολιομυελίτιδα. Οι εκδύσεις και τα περιττώματα τους είναι υπεύθυνα για αλλεργίες, δερματίτιδες, κνησμό ακόμα και άσμα κ.α.. Το γεγονός ότι οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο τις καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

1. ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΩΝ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος των κατσαρίδων πάντα ξεκινά από την πρόληψη. Οι συνθήκες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται άψογα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από την μη ύπαρξη κατσαρίδων εάν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σε ιδανικές συνθήκες για αυτές. Οι χαρτόκουτες, τυχόν σωροί με ξύλα και αντικείμενα που δεν χρειάζονται θα πρέπει να απομακρύνονται για να διευκολυνθεί η καταπολέμηση του εχθρού αυτού. Οι υπόγειοι χώροι χωρίς φως και με αυξημένη υγρασία θα πρέπει να αδειάζονται. Τέλος, μειώνοντας τα σημεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σαν καταφύγια, τις καθιστά πιο ευάλωτες.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Για τον έλεγχο παρουσίας κατσαρίδων στο χώρο σας χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα θερμικής απεικόνισης ή ειδικές κολλητικές παγίδες που περιέχουν φερομόνες ή τροφικό δόλωμα. Ο στόχος μας είναι η εξάλειψη του πληθυσμού των κατσαρίδων στο χώρο σας.

3. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Η εταιρεία μας Splendid group εφαρμόζει υπολειμματικούς ψεκασμούς, δολώματα σε μορφή gel αλλά και παγίδες. Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε σημεία τα οποία οι κατσαρίδες συχνάζουν, φωλιάζουν και αναπαράγονται. Αυτά θα μπορούσε να είναι εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου σας, σε ρωγμές, φρεάτια, αποχετεύσεις, σωληνώσεις, σοβατεπί κ.α. δίνοντας αποτελεσματικότητα χωρίς να προκαλούν τοξικότητα στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της γερμανικής κατσαρίδας η οποία είναι ένα από τα δύσκολα έντομα χρησιμοποιείται το δόλωμα σε μορφή gel γιατί ο πολλαπλασιασμός της πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι καταπολεμούμε και τις επόμενες γενεές της κατσαρίδας. Η μέθοδος αυτή μαζί με την εφαρμογή παγίδων χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητους χώρους όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ψεκασμός όπως νοσοκομεία, καταστήματα εστίασης, κατοικίες κ.α..

Τέλος, λόγω της επανειλημμένης χρήσης εντομοκτόνων από τις νοικοκυρές οι κατσαρίδες έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αυτά. Η Splendid group διαθέτει ειδική άδεια καταπολέμησης παρασίτων και χρησιμοποιεί επαγγελματικά σκευάσματα τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν πωλούνται σε άτομα μη κατοχής της συγκεκριμένης άδειας. Τα σκευάσματα αυτά έχουν άμεση και πλήρη καταπολέμηση του πληθυσμού των παρασίτων.