Τα φίδια είναι ερπετά και ανήκουν στην τάξη Squamata (Φολιδωτά) . Τρέφονται με μικρά ζώα, πτηνά, έντομα, αυγά ενώ τα μεγαλύτερα φίδια τρέφονται με μεγαλύτερα ζώα. Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και κάποια από αυτά είναι δηλητηριώδη και επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα φίδια μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλαπλές κλιματολογικές συνθήκες μπορούμε να συναντήσουμε παντού από τον βάλτο μέχρι και στην έρημο.
Τα φίδια στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται τους θερινούς μήνες δηλαδή από αρχές Απριλίου έως τέλη Οκτωβρίου ανάλογα με την περιοχή. Από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Για αυτό τα φίδια με τα πρώτα κρύα βρίσκουν κρυψώνες για να περάσουν τον χειμώνα ενώ με την έναρξη της άνοιξης και της ζέστης εμφανίζονται. Τα φίδια είναι ζώα ψυχρόαιμα δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός τους δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Αναπαράγονται σεξουαλικά και γεννούν τα αυγά τους σε προστατευμένες θέσεις. Μέχρι να εκκολαφθούν τα αυγά, τα φίδια βρίσκονται πάντα κοντά στον χώρο της φωλιάς. Τα αυγά τους είναι μαλακά χωρίς σκληρό κέλυφος.
Στην Ελλάδα συναντάμε δύο κατηγορίες φιδιών με δηλητήριο. Στην πρώτη κατηγορία τα φίδια έχουν το δηλητήριο στα δύο μπροστινά δόντια και στη δεύτερη στα πίσω της γνάθου. Τα φίδια που έχουν το δηλητήριο στα μπροστινά δόντια είναι τα πιο επικίνδυνα και δημιουργούν πολλά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο με ένα τσίμπημα. Επίσης υπάρχουν και τα φίδια χωρίς δηλητήριο τα οποία είναι τελείως ακίνδυνα.
Είναι από τα πιο παρεξηγημένα ζώα. Θεωρούνται ωφέλιμα για τον άνθρωπο καθώς καταναλώνουν έντομα και ποντίκια. Ένα φίδι σε όλη τη διάρκεια της ζωής του μπορεί να καταναλώσει έως και 1000 ποντίκια. Όταν συναντά ανθρώπους προσπαθεί να κρυφτεί και επιτίθεται σε αυτό μόνο όταν αισθανθεί ότι απειλείται.
Το κράτος έχει θεσπίσει νόμους που απαγορεύει το κυνήγι και την θανάτωση των φιδιών επιτρέποντας μόνο την απώθηση από τους χώρους σας. Σε περιπτώσεις θανάτωσης ερπετών διά νόμου οι παραβάτες τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 22 είδη φιδιών εκ των οποίων τα 7 είναι δηλητηριώδη και τα 5 από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνών (οχιές) και θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Οχιά
Οι οχιές είναι είδη ιοβόλων φιδιών και ανήκει στην οικογένεια των Viperidae. Όλα τα είδη της οικογένειας αυτής έχουν δόντια που συνδέονται με ιοβόλους αδένες. Είναι συνήθως μεσαίου μεγέθους και φτάνει σπάνια το ένα μέτρο μήκος. Το σώμα της είναι κυλινδρικό. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καφετί ενώ τα θηλυκά ανοιχτόχρωμα μπεζ. Το κεφάλι όπως και το σώμα της καλύπτεται από φολίδες (λέπια). Επίσης, στη ράχη το φίδι έχει σκούρα σχέδια σε σχήμα τεθλασμένης γραμμής, ενώ στο κεφάλι τα σχήματα που έχει σχηματίζουν το γράμμα Χ ή Λ. Η όραση της είναι πολύ δυνατή ακόμα και στο σκοτάδι ενώ η ίριδα των ματιών της αλλάζει ανάλογα με την ένταση του φωτός. Η οχιά στην άνω γνάθο έχει δύο μυτερά δόντια τα οποία είναι συνδεδεμένα με τους ιοβόλους αδένες και το τσίμπημα του μπορεί να αποβεί μοιραίο. Το φίδι αυτό το συναντάμε σε παραποτάμιες περιοχές, περιοχές με βραχώδεις σχηματισμούς. Τέλος, έχει την ικανότητα να αναρριχάται καθώς και να κολυμπά.
Αγίοφιδο (Telescopus fallax)
Το αγιόφιδο είναι φίδι της οικογένειας Colubridae. Είναι και αυτό ιοβόλο είδος αλλά το δηλητήριο του είναι ασθενές για τον άνθρωπο. Τα δόντια του βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και το καθιστά ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Δρα αποτελεσματικά στα θηράματα τους αλλά στον άνθρωπο δεν προκαλεί συμπτώματα. Το σώμα του είναι κυλινδρικό με οβάλ κεφάλι. Είναι κυρίως νυκτόβιο και το χρώμα τους είναι σκούρο καστανό με μαύρα σχέδια στην ράχη. Τρέφεται με μικρά τρωκτικά, μικρά πτηνά καθώς και καρπούς δέντρων. Όταν ενοχληθεί ή προσπαθεί να επιτεθεί σφυρίζει. Βρίσκεται συνήθως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Δεντρογαλιά (Hierophis gemonensis)
Η δεντρογαλιά είναι ανιοβόλο φίδι της οικογένειας κολουβρίδες της τάξης Λεπιδωτά. Το μήκος της φθάνει τα 120 cm. Το χρώμα της είναι λαδί με μαύρα στίγματα στην ράχη, λευκά στη κοιλιά και έχει μικρό κεφάλι. Η ουρά της είναι λεπτή και μπορεί να φτάσει τα 30 cm. Δραστηριοποιείται κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τρέφεται με μικρά ερπετά, ποντίκια και μικρά πτηνά. Δεν θεωρείται επικίνδυνο καθώς δεν έχει δηλητήριο αλλά μπορεί να επιτεθεί σε ανθρώπους. Το συναντάμε σε δάση και ξηρές περιοχές. Οι περιοχές που το συναντάμε στην Ελλάδα είναι κυρίως στα νησιά όπως Κρήτη, Επτάνησα.
Σαπίτης (Malpolon insignitus)
Ο σαπίτης είναι είδος δηλητηριώδους φιδιού όμως το δηλητήριο είναι ασθενές και δεν το καθιστά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα δόντια και αυτού βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και το καθιστά ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Το μήκος του φτάνει τα 2m και σπάνια τα 2,4m. Είναι ημερόβιο φίδι με πολύ γρήγορη κίνηση. Μπορεί να κολυμπήσει, να σκαρφαλώσει και χαρακτηρίζεται για την πολύ καλή όραση του. Οι χρωματισμοί του ποικίλουν και έχει χαρακτηριστικό κεφάλι με έντονες τοξωτές καμπύλες ανάμεσα στο μέτωπο και το ρύγχος. Οι περιοχές που το συναντάμε είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος καθώς και σε κάποια νησιά.
Τα πιο επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνών (οχιές) καθώς το τσίμπημα τους περιέχει δηλητήριο και αν δεν παραχθούν οι πρώτες βοήθειες μπορεί να επέρθει ακόμα και ο θάνατος. Άλλα φίδια δηλητηριώδη στην Ελλάδα είναι ο σαπίτης και το αγγιόφιδο αλλά θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο καθώς είναι οπισθόγλυφα δηλαδή τα δόντια τους βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Όλα τα υπόλοιπα φίδια που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι εντελώς ακίνδυνα γιατί δεν έχουν καθόλου δηλητήριο.
Προληπτικά μέτρα για την απώθηση των φιδιών είναι:
• Μυοκτονία: Τα φίδια τρέφονται με ποντίκια. Αν εφαρμόζεται συχνά μυοκτονία στο χώρο σας τότε με την εξάλειψη των ποντικών έχετε και την απώθηση των φιδιών.
• Απεντόμωση: Ορισμένα φίδια όταν είναι μικρά τρέφονται με έντομα. Ομοίως όπως και στην μυοκτονία με την απεντόμωση επιτυγχάνεται απώθηση των φιδιών καταπολεμώντας τα έντομα.
• Αποκομιδή άχρηστων αντικειμένων: Τα παλιά πράγματα ή σκουπίδια γύρω από τον χώρο θα μπορούσαν να είναι φωλιές ή εστίες τροφής φιδιών για αυτό καλό θα ήταν να γίνει καθαρισμός του χώρου.
Η εταιρεία μας Splendid group θα μπορούσε να αναλάβει αυτές τις εργασίες για εσάς και σε συνδυασμό με τα απωθητικά σκευάσματα θα δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα σας. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως οικολογικά και περιέχουν απωθητικά αιθέρια έλαια για αυτά. Είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν σκοτώνουν τα φίδια απλά τα απωθούν από τον χώρο σας. Η θανάτωση των φιδιών τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο.