Οι αράχνες ανήκουν στα αραχνοειδή και δεν είναι έντομα καθώς τα οχτώ πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Πλέκουν ιστό όπου παγιδεύουν τα έντομα τα οποία αποτελούν την τροφή τους. Θεωρούνται ωφέλιμα είδη για τη γεωργία και λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα, της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά και της μαύρης χήρας της οποίας το δηλητήριο προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο.
Latrodectus tredecimguttatus (Μεσογειακή Μαύρη χήρα)
Η Μεσογειακή μαύρη χήρα αποτελεί την πιο επικίνδυνη αράχνη που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο. Το όνομα της οφείλετε στο γεγονός ότι τρώει τον αρσενικό παρτενέρ της μετά την γονιμοποίηση της. Το χρώμα της είναι μαύρο με χαρακτηριστικές κόκκινες πιτσιλιές (σπάνια πορτοκαλί ή κίτρινες) στη ράχη του σώματος της. Το μέγεθος της θηλυκής αράχνης είναι 15mm ενώ της αρσενικής 7mm. Το δηλητήριο αυτής της αράχνης περιέχει νευροτοξίνη και κάνει πολύ επώδυνο το τσίμπημα αλλά και κάποιες φορές επικίνδυνο.
Loxosceles rufescens (Μεσογειακή αράχνη)
Η Μεσογειακή αράχνη είναι το πιο σημαντικό είδος αράχνης που υπάρχει στην Ελλάδα. Το σώμα την θηλυκής αράχνης είναι 8 – 13 mm ενώ του αρσενικού λίγο μικρότερο με μεγαλύτερα πόδια. Το χρώμα της είναι καστανό και ο κεφαλοθώρακας κοκκινοκάστανος. Την συναντάμε μέσα και έξω από τα κτίρια, ανάμεσα σε χαρτικά, κάτω από πέτρες ή σε φλοιούς δέντρων. Η επαφή του με τον άνθρωπο είναι συνήθως τυχαία και τον δαγκώνουν αν παγιδευτούν στα ρούχα του. Κάποια συμπτώματα που προκαλεί το δάγκωμα είναι πόνο, πρήξιμο.
Η πιο επικίνδυνη αράχνη είναι η Μεσογειακή μαύρη χήρα. Το δηλητήριο της περιέχει μια νευροτοξίνη που στους ενηλίκους επιφέρει επώδυνο πόνο, μούδιασμα, δυσκολία στο βάδισμα, εμετό, ζαλάδα. Στα παιδιά είναι ακόμα πιο επικίνδυνο καθώς προκαλεί ταχυκαρδία, μυϊκούς σπασμούς, επιληπτικά επεισόδια.
Επειδή τα κυριότερα προβλήματα των αραχνών αυτών είναι στα υπόγεια, σε αποθήκες, η εταιρεία μας Splendid group πραγματοποιεί ψεκασμό σε όλους αυτούς τους χώρους για την καταπολέμηση του.